Recents in Beach

Ένας διαγωνισμός για ταλέντα, αλλιώτικος από τους άλλους...

Έχοντας ως στόχο την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης, διοργανώνεται για πέμπτη συνεχόμενη φορά στην Ελλάδα ο διαγωνισμός FameLab από το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ).
Πρόκειται για ένα διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Οι προκριματικοί γύροι θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη, στο Βρετανικό Συμβούλιο και στην Αθήνα, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στις 1 και 2 Μαρτίου, αντίστοιχα, ενώ ο τελικός διαγωνισμός θα γίνει τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να υποβληθούν μέχρι την Τετάρτη 28 Απριλίου 2010.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε ανθρώπους άνω των 18 ετών που σπουδάζουν ή εργάζονται στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας. Οι υποψήφιοι έχουν στη διάθεσή τους τρία λεπτά για να παρουσιάσουν, ενώπιον μιας κριτικής επιτροπής, ένα επιστημονικό θέμα με τρόπο διασκεδαστικό και πρωτότυπο, χωρίς τη βοήθεια προγράμματος υπολογιστή (π.χ. PowerPoint) ή άλλων εποπτικών μέσων. Η παρουσίαση μπορεί να γίνει στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά. Οι παρουσιάσεις θα κριθούν με βάση το περιεχόμενο, τη σαφήνεια και την πρωτοτυπία, ενώ θα πρέπει να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, ενδιαφέρουσες και κατανοητές στο ευρύ κοινό.

Στη Βρετανία ο νικητής

Ο νικητής του τελικού θα μεταβεί στο επιστημονικό «Φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ» στη Βρετανία όπου, μεταξύ 7 και 12 Ιουνίου, θα συμμετάσχει, μαζί με τους νικητές των άλλων χωρών της ΝΑ Ευρώπης και της Βρετανίας, στο Famelab International. Οι συμμετέχουσες χώρες είναι: Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχοσλοβακία, Αίγυπτος, Γερμανία, Ελλάδα, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ, Λιβύη, Ρουμανία, Σερβία, Ελβετία και Βρετανία.

Τα άλλα δώρα του διαγωνισμού είναι ένας φορητός υπολογιστής (laptop) για το νικητή, μία βιντεοκάμερα για τον πρώτο αναπληρωματικό και μια συσκεύη MP4 player για το δεύτερο αναπληρωματικό. Επίσης, θα υπάρξει ένα βραβείο προερχόμενο από το κοινό, καθώς και μια σειρά επιστημονικών βιβλίων από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Ο διαγωνισμός FameLab αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματoς «Όμορφη Επιστήμη» (Beautiful Science) και δημιουργήθηκε αρχικά στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ με σκοπό να φέρει την επιστήμη έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας και να προσελκύσει νέους ανθρώπους με πάθος για την επιστήμη και την τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους στο ευρύ κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στη σχετική ιστοσελίδα του Βρετανικού Συμβουλίου στην Ελλάδα.

agelioforos.gr