Recents in Beach

Τι συμβαίνει όταν κεραυνός χτυπά ένα αεροπλάνο; (video)

Με αφορμή το ατύχημα του νέου Πρωθυπουργού της Γαλλίας κατά το ταξίδι του προς την Γερμανία για να συναντήσει την Καγκελάριο Angela Merel, όπου κεραυνός χτύπησε το αεροσκάφος, σκεφτήκαμε να σας παρουσιάσουμε τι συμβαίνει όταν γίνεται κάτι τέτοιο σε ένα αεροσκάφος.


Όταν λοιπόν ένας κεραυνός χτυπήσει ένα αεροσκάφος (όπως συνέβη κατά την πτήση του νέου Πρωθυπουργού της Γαλλίας François Hollande) οι επιβάτες έχουν οπτική και ηχητική αίσθηση του φαινομένου. Παρόλα αυτά στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις τουλάχιστον στους επιβαίνοντες.


Η ηλεκτρική εκκένωση προσκολλάται σε κάποιο σημείο του αεροσκάφους, συνήθως κάποια αιχμή όπως τα ακροπτερύγια ή το ρύγχος και στην συνέχεια αποκολλάται και συνεχίζει την πορεία της προς το έδαφος, αφού διατρέξει εξωτερικά την άτρακτο (σε πάχος μελετημένο για τέτοιες περιπτώσεις).


Αυτό συμβαίνει λόγω της μελέτης σχεδίασης και κατασκευής του αεροσκάφους, όπου όλη η δομή λειτουργεί σαν κλωβός του Faraday (όπου οι καλοί αγωγοί σχηματίζουν στο εσωτερικό τους ασπίδα έναντι των ηλεκτρικών αλληλεπιδράσεων). Στα περισσότερα αεροπλάνα η επικάλυψη από αλουμίνιο είναι εξαιρετικά καλός αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ υπάρχει πρόβλεψη ώστε όλα τα σημεία της δομής τους να συνδέονται μεταξύ τους και να μην υπάρχει ασυνέχεια στον «κλωβό» ώστε να μην αναπτύσσεται τόξο, καθώς αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ανεξέλεγκτη πλέον πορεία του κεραυνού και κίνδυνο σημειακής τήξης της μεταλλικής ατράκτου του αεροσκάφους λόγω μεγάλης θερμοκρασίας.


Στα πιο σύγχρονα αεροπλάνα, όπου υπάρχουν και δομικά τμήματα από σύνθετα υλικά, τα τελευταία ενσωματώνουν ένα πλέγμα που τα κάνει αγώγιμα. Ειδική πρόβλεψη για θωράκιση υπολογιστών, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συστημάτων παρέχει επιπλέον προστασία.


Όμως, ορισμένες φορές στο σημείο που χτυπά πρώτο ο κεραυνός είναι πιθανό να αναπτυχθούν υψηλές θερμοκρασίες και να υπάρξει διάτρηση της επικάλυψης. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει πάντα ο κίνδυνος το σημείο της διάτρησης να συμπίπτει με εσωτερική δεξαμενή με άμεσο αποτέλεσμα ανάφλεξη και έκρηξη με θανάσιμες συνέπειες για τους επιβάτες. Για προστασία στις συγκεκριμένες περιοχές το πάχος της επικάλυψης είναι αρκετά μεγαλύτερο σε σχέση με το υπόλοιπο κέλυφος ώστε να μην υπάρξει διάτρηση, ενώ οι ίδιες οι δεξαμενές έχουν αντι-εκρηκτική προστασία.


Πτώση κεραυνού σε αεροσκάφος δεν είναι τόσο απίθανη όσο νομίζουν πολλοί. Συμβαίνει σε κάθε αεροπλάνο που πετά σε τακτικές πτήσεις τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.



technolnews.blogspot.com


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!