Recents in Beach

Οι τροπικές περιοχές «ταξιδεύουν» προς Βορρά

Οι τροπικές περιοχές έχουν αρχίσει να επεκτείνονται προς Βορρά, φαινόμενο που θα έχει επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα
Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι τροπικές περιοχές έχουν αρχίσει να «φαρδαίνουν». Φαίνεται ότι επεκτείνονται προς τα βόρεια, φαινόμενο που θα έχει διάφορες επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα. Οι υποτροπικές περιοχές με έρημους γίνονται ακόμη πιο άνυδρες και το νερό «κινείται» και αυτό βορειότερα. Η Ευρώπη αναμένεται στο προσεχές μέλλον να έχει περισσότερες βροχοπτώσεις.


Το όζον
Το όζον είναι ένα αέριο που παράγεται στην ατμόσφαιρα. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (15-30 χλμ) το όζον δημιουργεί ένα φίλτρο, μια ασπίδα, που προστατεύει τη Γη από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας βρίσκεται το 90% του όζοντος το οποίο εξαιτίας της προστασίας που προσφέρει στον πλανήτη έχει λάβει τον χαρακτηρισμό «καλό» όζον. Στα χαμηλότερα στρώματα και ειδικότερα στη τροπόσφαιρα βρίσκεται το υπόλοιπο 10% του αερίου το οποίο όμως εκεί λαμβάνει τη μορφή ρύπων και για αυτόν τον λόγο χαρακτηρίζεται ως «κακό» όζον.


Το φαινόμενο
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Riverside στην Καλιφόρνια το κακό όζον σε συνδυασμό με τα αερολύματα μαύρου άνθρακα «σπρώχνουν» τις τροπικές περιοχές προς το Βορρά. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι τροπικές περιοχές μετακινούνται κατά 0,7 βαθμούς του βόρειου γεωγραφικού πλάτους ανά δεκαετία.


Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας κλιματικά δεδομένα από το 1979 ως το 1999 και ειδικότερα ένα κλιματικό μοντέλο που είναι γνωστό ως CMIP3. Οπως λένε, η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και ειδικά στις περιοχές του μεσαίου γεωγραφικού πλάτους είναι αυτή που διευρύνει τα όρια των τροπικών περιοχών προς τον Βορρά.


tovima.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!