Recents in Beach

Νανοτεχνολογία: 6 καταπληκτικές «πράσινες» εφευρέσεις

Με την εφαρμογή της νανοντεχνολογίας, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές εφευρέσεις που βοηθούν από τη μια στην εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας και από την άλλη οδηγούν σε βελτίωση της χρήσης των αγαθών που είτε παίρνουμε έτοιμα από το περιβάλλον είτε παράγουμε ως προϊόντα και παραπροϊόντα. 


Αποτέλεσμα η οικολογική ή "πράσινη" ανάπτυξη σε πολλούς τομείς. Αυτό λειτουργεί ως φρένο στην υπερθέρμανση και την μόλυνση του πλανήτη μας χωρίς αυτό βέβαια να είναι αρκετό από μόνο του.


Ας δούμε λοιπόν έξι καταπληκτικές εφευρέσεις που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια:


1. Φίλτρο νερού
Το μη πόσιμο μολυσμένο νερό σε υπανάπτυκτες χώρες κυρίως της Αφρικής και της Ασίας ευθύνεται για 1,8 εκατομμύρια θανάτους ετησίως!


Ερευνητές στη Νότιο Αφρική ανέπτυξαν μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Πρόκειται για ένα φίλτρο το οποίο αποτελείται από ένα πλέγμα ινών νανοκλίμακας το οποίο καθαρίζει το νερό από τα "χοντρά" υπολείμματα (δηλαδή της τάξης των μικρών). Επίσης για τον καθαρισμό του νερού και από τα βακτήρια το φίλτρο περιέχει κόκκους ενεργού άνθρακα που φολτράρει επιβλαβείς ουσίες και σκοτώνει τα βακτήρια.


Ο χρήστης θα τοποθετεί το φίλτρο στο στόμιο μιας φιάλης και θα πίνει το καθαρισμένο πλέον νερό που το διαπερνάει.


2. Τεχνητοί μύες στέλνουν θεραπευτικά νανομπότς στο σώμα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας αναπτύσσουν μια σειρά νανομπότς που έχουν ως αποστολή τη διάγνωση και τη θεραπεία του σώματος εκ των έσω. Για το σκοπό αυτό έχουν κατασκευάσει τεχνητούς μύες, ελαστικούς και ισχυρούς τόσο ώστε να στρέφουν αντικείμενα 1000 φορές βαρύτερα από αυτούς. Οι επιστήμονες έφτιαξαν σπιροειδή “κουβάρια” από ανθρακικούς νανοσωλήνες, τα οποία μπορούν να διαστείλουν και να συστείλουν μέσω ελέγχου ενός ηλεκτροχημικού φορτίου. Ο τεχνητός μυς μπορεί τότε να ενσωματωθεί σε μποτς με τεχνητά κύτταρα που λειτουργούν ως θεραπευτικές συσκευές.


3. Αυτοθερμαινόμενοι δρόμοι σώζουν τα αυτοκίνητα που κινούνται στον πάγο
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χιούστον έκαναν τους παγωμένους δρόμους φαινόμενο που ανήκει στο παρελθόν. 


Νανοΐνες (ίνες νανοκλίμακας) από άνθρακικές ενώσεις ενσωματώνονται στην άσφαλτο και θερμαίνονται από ένα ηλεκτρικό στοιχείο. Απαιτούνται μόνο δύο ώρες ή μόλις 6 Watt ηλεκτρικής ισχύος ώστε η θερμοκρασία ενός κομματιού ασφάλτου να ανέβει από τους -10 στους 0 βαθμούς Κελσίου. 


Οι πρώτες εφαρμογές της τεχνολογίας θα γίνουν σε περιοχές που αντιμετωπίζουν δριμύ ψύχος και πάγο κατά τους χειμερινούς μήνες.


4. Νανοτεχνολογία κάνει τα περιττώματα 20 φορές αποδοτικότερα
Με χρήση κυψελών καυσίμου μηχανικοί του Oregon State University παίρνουν ανθρώπινα περιττώματα και τα μετατρέπουν σε καθαρή, “πράσινη” ηλεκτρική ενέργεια. Η επίστρωση ενός επιχρίσματος νανοσωματιδίων στις ανόδους των κυψελών καυσίμου αύξησε την απόδοσή τους κατά 20 φορές. Η ενέργεια θα μπορούσε δυνητικά να τροφοδοτήσει συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.


5. Ρούχα - καταλύτες καθαρίζουν τον αέρα που αναπνέουμε
Τα καινοτόμα υφάσματα της Catalytic Clothing λειτουργούν ως καταλύτες που αποσπούν τα οξείδια του αζώτου από τον αέρα, αλλά και τις πτητικές οργανικές ουσίες που εκπέμπονται από εργοστάσια και αυτοκίνητα. Η δημιουργία αυτών των υφασμάτων καθαρισμού του αέρα έγινε με την πρόσθεση ανεπεξέργαστου διοξείδιου του τιτανίου σε καθαριστικό ρούχων κατά την πλύση.


Με το στέγνωμα του υφάσματος το υλικό ενεργοποιείται και νανοϊστός από διοξείδιο του τιτανίου προσελκύει και αδρανοποιεί τους ρυπαντές. Με άλλα λόγια τα ρούχα της Catalytic Clothing γίνονται φορητά φίλτρα αέρα.


6. Φωτοβολταϊκοί νανοσωλήνες ενσωματώνονται σε ρούχα
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια σε συνεργασία με Κινέζους του Xiamen University ανέπτυξαν ένα σωληνοειδές φωτοβολταϊκό κύτταρο που μπορεί να μπει μέσα σε ρούχα. Η τεχνολογία βασίζεται σε νανοϋλικά που λειτουργούν ως ημιαγωγοί φτιαγμένα από ίνες άνθρακα και τιτάνιο. Τα υλικά αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φωτοκαταλύτες που παράγουν ενέργεια από τον ήλιο.








technolnews.blogspot.com με πληροφορίες από econews.gr


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!