Recents in Beach

Τα πέντε πιο επικίνδυνα Ηφαίστεια στον Κόσμο! (videos + pics)

Σήμερα στο TechNews σας παρουσιάζουμε ένα πολύ ενδιαφέρον δημοσίευμα για τα πέντε πιο επικίνδυνα ηφαίστεια στον Κόσμο.


1. Chaiten (Χιλή)
Μετά από 9.000 χρόνια λήθαργου, το ηφαίστειο Chaiten στη νότια Χιλή ξύπνησε το 2008 και άρχισε μια σειρά από εκρήξεις εκτοξεύοντας τέφρα χιλιόμετρα ψηλά στον ουρανό, όπως φαίνεται στην εικόνα. Η συνονόματη με το ηφαίστειο πόλη των 4.500 κατοίκων, μόλις 9.5 χιλιόμετρα από τον κρατήρα, επλήγη από την πτώση τέφρας καθώς και από καταστροφικές πλημμύρες. Η έκρηξη αυτή είναι μια σκληρή υπενθύμιση της Φύσης προς τον άνθρωπο ότι ηφαίστεια που κοιμούνται μπορούν να γίνουν αιφνιδιαστικά ιδιαίτερα επικίνδυνα.




2. Vesuvius (Ιταλία)

Το Όρος Βεζούβιος της Ιταλίας είναι διάσημο κυρίως για την έκρηξη του ηφαιστείου το 79 μ.Χ. όταν έθαψε κυριολεκτικά ζωντανές τις πόλεις της Πομπηίας και της Χερκουλάνεουμ. Παρά την τραγική αυτή ιστορία, εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα ζουν κοντά στο ηφαίστειο. Η ακμάζουσα μάζα ανθρώπων τόσο κοντά στο ηφαίστειο Βεζούβιος το καθιστά ένα από τα πιο επικίνδυνα ηφαίστεια του κόσμου. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι μια καταστροφική έκρηξη που θα μπορούσε να εκτοξεύει μάγμα πλούσιο σε επικίνδυνα τοξικά αέρια θα έδινε ελάχιστο χρόνο προειδοποίησης για την εκκένωση των περιοχών.


3. Popocatepetl (Μεξικό)
Η Πόλη του Μεξικού, μια μητρόπολη των 18 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται μόλις 60 χλμ ανατολικά του ηφαιστείου Popocatepetl, το δεύτερο ψηλότερο ηφαίστειο στη Βόρεια Αμερική. Η Puebla, μια πόλη των 2 εκατομμυρίων, βρίσκεται 30 χιλιόμετρα δυτικά. Μια μεγάλη έκρηξη, λένε οι επιστήμονες, θα μπορούσε να πνίξει τους ουρανούς με τέφρα και να οδηγήσει σε μαζικές κατολισθήσεις λάσπης στις πυκνοκατοικημένες κοιλάδες που απλώνονται στους πρόποδές του. Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφικό. Το ηφαίστειο ήταν σχετικά ήσυχο από μια περίοδο δραστηριότητας μεταξύ 1920 και 1922, παρόλο που βούιζε επικίνδυνα το 2000, όπως φαίνεται σε αυτήν την εικόνα, με αποτέλεσμα διαταγές εκκένωσης και ανησυχίες ότι το "Popo" όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι του Μεξικού "είναι έτοιμο να φυσήξει".


4. Merapi (Ινδονησία)
Το ηφαίστειο Merapi στην Ινδονησία είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, διασκορπίζοντας τακτικά καυτά αέρια και τέφρα χιλιόμετρα ψηλά στον ουρανό, και την εκτόξευση λάσπη και κατακερματισμένα βράχια κάτω από τις πλαγιές του. Το 1994, 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έναν νέφος αερίων, και περίπου 1.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη το 1930. Κατά τη διάρκεια μιας έντονης ηφαιστειακής περιόδου το 2006, πολλοί κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένης και της γυναίκας σε αυτή την εικόνα, αρνήθηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους. Πιστεύουν ότι τα πνεύματα θα τους προειδοποιήσουν όταν μια καταστροφική έκρηξη θα είναι προ των πυλών.


5. Nyirangongo (Κογκό)

Ροές λάβας κατά τη διάρκεια ζέστης σπάνια είναι θανατηφόρες. Συνήθως κινούνται αρκετά αργά και έτσι οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να ξεφύγουν. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και στο ηφαίστειο Nyirangongo στο Κονγκό. Η λάβα έχει πολύ χαμηλά επίπεδα του διοξειδίου του πυριτίου. Το πυρίτιο είναι αυτό που κάνει τη λάβα πηχτή και αυξάνει το ιξώδες της με αποτέλεσμα να επιβραδύνει την κίνησή της. Το 2002, εκτοξεύθηκε ξαφνικά λάβα από το ηφαίστειο Nyirangongo με ταχύτητες που έφτασαν 100 km/h στην πόλη της Γκόμα, η οποία κατοικείται από 500.000 ανθρώπους. Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η συγκέντρωση λάβας στον κρατήρα μπορεί να υπερχειλίσει και πάλι ξαφνικά και να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.


technolnews.blogspot.com


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!