Recents in Beach

Η εποχή των χάκερς... (του Κυριακίδης Ν. - Η ΑΥΓΗ)

Στις αρχές του μήνα, ο γενικός επιθεωρητής της NASA Πωλ Κ. Μάρτιν με αναφορά του στο Κογκρέσο αποκάλυψε ότι χάκερς εισέβαλαν το 2011 στους υπολογιστές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροναυτικής και Διαστήματος και σε μια περίπτωση ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχό τους.


Οι χάκερς, που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των Αμερικανών, εμφανίζονταν με διευθύνσεις IP από την Κίνα, κατάφεραν να αποσπάσουν στοιχεία των λογαριασμών των πλέον αυστηρά εξουσιοδοτημένων χρηστών του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA (JPL), το οποίο είναι υπεύθυνο για σημαντικά προγράμματα διαστημικής εξερεύνησης.


Όπως ανέφερε στην έκθεσή του ο Αμερικανός αξιωματούχος, οι κυβερνο-εισβολείς απέκτησαν πλήρη πρόσβαση στο δίκτυο υπολογιστών της NASA, με αποτέλεσμα να μπορούν να τροποποιήσουν, να αντιγράψουν ή να διαγράψουν ευαίσθητα αρχεία ή να “ανεβάσουν” κακόβουλα προγράμματα για να υποκλέψουν στοιχεία λογαριασμών άλλων χρηστών και να εισβάλουν σε άλλα δίκτυα της υπηρεσίας. Σύμφωνα με την έκθεση Μάρτιν, στο διάστημα 2010-11 καταγράφηκαν συνολικά 5.408 περιστατικά παραβιάσεων ή απόπειρας παραβίασης της ασφάλειας των δικτύων υπολογιστών της NASA.


Αλλά το 2011 ήταν γενικότερα η χρονιά των χάκερς. Ειδικά εκείνων που επέλεξαν την ακτιβίστικη δράση στον εικονικό κόσμο παρακινούμενοι από πολιτικά κίνητρα. Χτες, η αμερικανική εταιρία δικτύων Verizon ανακοίνωσε ότι, μέσα στο 2011 και για πρώτη φορά στη ιστορία του Διαδικτύου, οι “χακτιβιστές” απέσπασαν από μεγάλους οργανισμούς και πολυεθνικές εταιρείες περισσότερα στοιχεία και δεδομένα απ' ό,τι οι κυβερνο-εγκληματίες. Η ανάλυση των περιστατικών που σχετίζονται με την ασφάλεια των υπολογιστικών δικτύων έδειξε κατακόρυφη αύξηση των επιθέσεων πολιτικού χαρακτήρα.


Βάσει των αναλύσεων της εταιρείας, το 58% των δεδομένων που υποκλάπηκαν τον περασμένο χρόνο σ' όλο τον κόσμο αποδίδεται σε ομάδες χάκερς που έχουν πολιτικό προσανατολισμό. Παραμένει εξαιρετικά δύσκολο να αμυνθεί κανείς στις επιθέσεις των χακτιβιστών, καθώς είναι ακόμα δυσκολότερο να προβλεφθούν οι “επιθετικές” στρατηγικές τους, επισημαίνει η έκθεση. Η Verizon παρουσίασε έναν κατάλογο 855 σοβαρών κυβερνοεπιθέσεων από τις οποίες κλάπηκαν 174 εκατομμύρια αρχεία.


Στην κεφαλή του παγκόσμιου στρατού των χακτιβιστών βρίσκονται φυσικά οι εμβληματικοί Anonymous, ακολουθούμενοι από τους “τεχνοκράτες” δύο άλλων διάσημων ομάδων, των Antisec και Lulzsec. Οι ακτιβιστές του Διαδικτύου σημείωσαν έναν σημαντικό αριθμό επιτυχιών μέσα στο 2011 χτυπώντας ιστότοπους και υποκλέπτοντας μεγάλο όγκο δεδομένων από ιδιωτικές επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς. Αν και δεν επιτίθενται συχνά, όταν κατορθώσουν να εισβάλουν σε ένα δίκτυο συνηθίζουν να αποσπούν τεράστιο όγκο δεδομένων.


“Η κλοπή δεδομένων έχει γίνει ένας μηχανισμός πολιτικής διαμαρτυρίας” επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Γουέντ Μπέικερ, διευθυντής του τομέα έρευνας και ασφάλειας της Verizon.


.::TechNews... the e-magazine::.
Γίνε μέλος στο Facebook Group του TechNews ή ακολούθησε το TechNews στο Twitter για άμεση ενημέρωση!!!