Recents in Beach

Το 2011 ένατο θερμότερο έτος από το 1880

Το 2011 ήταν το ένατο θερμότερο έτος παγκοσμίως από το 1880 συνεχίζοντας την “παράδοση” που θέλει εννέα από τα δέκα θερμότερα χρόνια να καταγράφονται μετά το 2000, όπως ανακοίνωσαν επιστήμονες της NASA.
Σε ξεχωριστή έκθεση η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (ΝΟΑΑ) υποστήριξε πως το 2011 ήταν το εικοστό τρίτο θερμότερο έτος στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η μέση θερμοκρασία εδάφους ήταν 0,51 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από το μέσο όρο του 20ου αιώνα όπως υπολόγισαν ερευνητές τους Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA.

Τα πρώτα 11 έτη του αιώνα που διανύουμε ήταν σημαντικά θερμότερα σε σύγκριση με τα μέσα και το τέλος του 20ου αιώνα. Το μόνο έτος του αιώνα που πέρασε κατά το οποίο καταγράφηκαν υψηλότερες θερμοκρασίες ήταν το 1998.

Οι υψηλές θερμοκρασίες καταγράφονται παρά τις “ψυκτικές” επιδράσεις του φαινομένου La Nina και της χαμηλής ηλιακής δραστηριότητας των τελευταίων ετών.

Η NASA υποστηρίζει πως οι υψηλότερες θερμοκρασίες διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό από τις αυξημένες συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες με τη σειρά τους αποδίδονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, όπως τα κατέγραψε η NASA, ξεπέρασαν τα 390 μέρη ανά εκατομμύριο έναντι 285 ppm το 1880 και 315 ppm το 1960.

econews