Recents in Beach

Η νανοτεχνολογία εκτοξεύει τα τρόφιμα

Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ασχολούνται σοβαρά με τη νανοτεχνολογία στα τρόφιμα, έναν τομέα που αναμένεται να δώσει μεγάλη ώθηση στην παραγωγή προϊόντων και στον κλάδο των τροφίμων ευρύτερα.
Μέσα από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της ΕΕ /7ο ΠΠ , που είναι από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως προγράμματα χρηματοδότησης της έρευνας με προϋπολογισμό 53 δισ. ευρώ για την περίοδο 2007 -2013 και αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο ανάπτυξης και χρηματοδότησης της έρευνας για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν δεσμευτεί ποσά που πρόκειται να απορροφήσουν ερευνητικά κέντρα. Μέσω του 7ου ΠΠ και της χρηματοδότησης της έρευνας, η οποία είναι μέρος του «τρίγωνου της γνώσης», μαζί την καινοτομία, η ΕΕ προσδοκά ότι θα παραχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Η αξιοποίηση τους σε βιομηχανική κλίμακα αναμένεται να οδηγήσει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ η νανοτεχνολογία είναι ο τομέας της επιστήμης και της τεχνολογίας που περιλαμβάνει τον έλεγχο των υλικών σε ατομικό και μοριακό επίπεδο. Προσφέρει ένα μεγάλο εύρος δυνατοτήτων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και εφαρμογών τόσο στον τομέα των τροφίμων/ζωοτροφών, όσο και στον τομέα της συσκευασίας τροφίμων.
Οι νανοτεχνολογίες στην παραγωγή τροφίμων και τις ζωοτροφές κατά τον ΕΦΕΤ έχουν μια σειρά από πραγματικές ή πιθανές χρήσεις σε διάφορους τομείς. Στην παραγωγή τροφίμων, οι επιχειρήσεις και τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο βρίσκονται επί του παρόντος στην έρευνα και την ανάπτυξη εφαρμογών σε τομείς όπως: Τεχνολογίες παραγωγής / επεξεργασίας τροφίμων, συσκευασία τροφίμων και υλικών σε επαφή με τρόφιμα, παρακολούθηση της ποιότητας των τροφίμων και της φρεσκάδας και βελτίωση της ιχνηλασιμότητας, τροποποίηση των ιδιοτήτων των τροφίμων, όπως γεύση, υφή και θρεπτική αξία.
Στην επεξεργασία τροφίμων χρησιμοποιούνται νανοκάψουλες για τη χορήγηση ενισχυτικών του αρώματος, για τη βελτίωση της βιοδιαθεσιμότητας συστατικών, για τη διάχυση φυτοστεροειδών σε αντικατάσταση της χοληστερόλης του κρέατος, για βελτίωση του ιξώδους και ως ζελατινοποιητικοί παράγοντες. Νανοσωματίδια χρησιμοποιούνται για την επιλεκτική σύνδεση και απομάκρυνση χημικών ή παθογόνων παραγόντων από τα τρόφιμα και νανογαλακτώματα για την καλύτερη διάθεση και διασπορά των θρεπτικών συστατικών.
Συγκεκριμένα, για την ανίχνευση των παθογόνων μικροβίων στα τρόφιμα (π.χ. E. coli και Listeria), τοποθετούνται σε νανοσωματίδια δείγματα DNA τα οποία όταν έρχονται σε επαφή με το DNA της E. coli ή της Listeria, παράγεται φθορισμός οπότε και ανιχνεύεται ο παθογόνος παράγοντας. Άλλη μια εφαρμογή της νανοτεχνολογίας είναι η ενίσχυση του αρώματος των τροφίμων με ειδικά νανοσωματίδια τα οποία εμπεριέχουν χημικές ουσίες που θα απελευθερωθούν στο τρόφιμο, προσδίδοντας άρωμα ή συντηρητικές ουσίες που θα επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής του, όπως στο λάδι με ωμέγα-3 λιπαρά ή σε ποτά και αναψυκτικά. Στη συσκευασία τροφίμων η εφαρμογή της αποτελεί μια ακόμα σημαντική εξέλιξη που έχει σκοπό τον έλεγχο και την προστασία του τροφίμων. Οι νανοτεχνολογίες μπορεί να είναι σε θέση να διασφαλίσουν την καλύτερη προστασία και την παρακολούθηση της φρεσκάδας των τροφίμων, την επέκταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων ή τη βελτίωση της γεύσης. Σχετικά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA δημοσίευσε για πρώτη φορά έναν πρακτικό οδηγό για την αξιολόγηση των ενδεχόμενων κινδύνων που απορρέουν από τις εφαρμογές των νανοεπιστημών και νανοτεχνολογιών στην τροφική αλυσίδα.
Η έγκριση των προϊόντων που πωλούνται στην ΕΕ είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ.

agronews.gr