Recents in Beach

Άρθρο: Facebook, τo γκέτο των τεχνολογικά αδυνάτων

Το Facebook είναι ένα κλειστό, ελεγχόμενο και χειραγωγημένο περιβάλλον για tech losers. Το έχω ξαναπεί σε αυτήν τη στήλη και θα σας το θυµίσω άλλη µία φορά για το τι πιστεύω σχετικά µε το Facebook: Αποτελεί τη µετενσάρκωση της AOL. Είναι αυτό στο οποίο θα έπρεπε να µεταµορφωθεί η AOL, αλλά δεν τα κατάφερε.
Αποτελεί µια κοινότητα που εξελίχθηκε από τις ιδέες του MySpace και του LiveJournal και από ένα συνονθύλευµα ιδεών της AOL, για να γίνει αυτό που βλέπουµε σήµερα. Αυτό που έδωσε ο Mark Zuckerberg στο Facebook είναι µια εικόνα από τον δικό του εσωστρεφή εαυτό µε λίγη σάλτσα από το Second Life.

Γνωρίζω πολλούς που στηρίζονται στο Facebook για να δηµιουργήσουν µια άµορφη, πλασµατική, υποκριτική εικόνα του εαυτού τους, στο βαθµό που τους επιτρέπει το ίδιο το site. "Γίνε φίλος µου, κάνε µου like, κοίταξε το status µου". Αµάν! Κάποιος µε έβγαλε από φίλο του. Τώρα πρέπει να τον βρω για να καταλάβω γιατί το έκανε.

Το Facebook είναι ένας κόσµος από µόνος του κι έχει δηµιουργήσει κάτι σαν µια παγκόσµια online κοινότητα πολιτών... δεύτερης κατηγορίας. Είναι γελοίο. Όταν το δίκτυο άρχισε να εξαπλώνεται στα µέσα του 1990, ξαφνικά όλες οι αποµονωµένες online υπηρεσίες αναγκάστηκαν να µπουν στο Internet. Αυτό επέτρεψε στους χρήστες τους να εξερευνήσουν έναν κόσµο έξω από τον περιορισµένο online κόσµο που τους πρόσφεραν, όπως έκανε η AOL. Για να ανακαλύψουν έπειτα ότι δε χρειάζονταν πλέον την AOL, καθώς το Internet τους πρόσφερε ό,τι και η AOL και τζάµπα!

Η AOL ποτέ δε χειρίστηκε σωστά εκείνη την κατάσταση και µετατράπηκε σε αυτό που βλέπουµε και σήµερα, δηλαδή µια συλλογή από υπηρεσίες και διαχωρισµένα µεταξύ τους sites.

Και µετά ήρθε το Facebook. Δίνοντας έµφαση στη συνειρµική φύση ενός site που δηµιουργεί µια εικονική, µια ψεύτικη κοινότητα. Κι έτσι επιστρέψαµε πάλι σε µια έκδοση της AOL. Μας αρέσει να έχουµε εµείς τον έλεγχο της κατάστασης; Μας αρέσει αυτός ο γενικός έλεγχος σε ό,τι γίνεται στο Facebook; Μήπως το Facebook εκφράζει το χαµένο πνεύµα της ανεξαρτησίας παγκοσµίως;Κατά τη γνώµη µου, το Facebook αποτελεί το καταφύγιο των... άσχετων µε την τεχνολογία. Έχει γίνει ένα γκέτο για surfers που δεν µπορούν να επιβιώσουν στο πραγµατικό Internet, ατόµων που θα προτιµούσαν να έµεναν στην AOL, αν η τελευταία δεν τους εγκατέλειπε.

Και τώρα οι εταιρείες και οι διαφηµιστές που τις εκπροσωπούν ενθαρρύνουν την προβολή µέσω του Facebook. Δεν µπορώ να σας πω πόσες φορές µε παροτρύνουν να µπω στο Facebook για να δω περισσότερες πληροφορίες. Τόσο δύσκολο είναι να µου στείλετε ένα αρχείο pdf; Δεν µπορείτε να δηµιουργήσετε ένα απλό site και εξαιτίας αυτής της ανικανότητάς σας χρησιµοποιείτε το Facebook; Πόσο δύσκολο είναι να πείτε κάτι έξω από τα όρια του Facebook;

Πλέον το Facebook έχει µετατραπεί σε ένα γκέτο τεχνολογικά αδυνάτων. Γιατί να χάσει κανείς χρόνο παίζοντας ένα χαζό παιχνίδι στο Facebook όπως το Farmville; Yπάρχουν πιο σοβαρά παιχνίδια που φτάνουν στα όρια τις δυνατότητές σας όπως είναι το World of Warcraft.

Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι για µερικούς να διατηρήσουν επαφή µε την τεχνολογία. Αλλά το να καταδικάζουν τον εαυτό τους στη φυλακή του Facebook, µόνο καλό δε θα τους κάνει.

e-pcmag.gr