Recents in Beach

Με ταχείς ρυθμούς αναπτύσσεται η τηλεοπτική βιομηχανία

Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζει να αναπτύσσεται η τηλεοπτική βιομηχανία στην Ευρώπη, αφού καταγράφηκε σημαντική αύξηση σε όλες τις επιμέρους δραστηριότητες, με περισσότερα ψηφιακά κανάλια, περισσότερες πλατφόρμες αλλά και αύξηση των υπηρεσιών HD.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το European Audiovisual [ADVr.AT] Observatory (ΕΑΟ), ο αριθμός των καναλιών υψηλής ευκρίνειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έφτασε σε 414 το 2010, έναντι 274 το 2009, ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτών, ανήκουν στο δημόσιο. Τα αθλητικά κανάλια παραμένουν η σημαντικότερη κατηγορία στην τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας με 20%, ενώ ακολουθούν τα κανάλια των ταινιών αλλά και των ντοκιμαντέρ.

Συνολικά στην Ευρώπη (σε 36 χώρες) λειτουργούν πλέον περισσότεροι από 9.800 τηλεοπτικοί σταθμοί, εκ των οποίων οι 7.600 σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα κανάλια αυτά το 60,2% είναι περιφερειακά, ενώ το 39,8% είναι εθνικής αλλά και διεθνούς εμβέλειας. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα 7.600 κανάλια της Ε.Ε., παρέχονται από 5.600 εταιρείες τηλεοπτικών υπηρεσιών.

Η ψηφιακή

Θεαματική είναι η ανάπτυξη των πλατφορμών παροχής ψηφιακών τηλεοπτικών υπηρεσιών, κάθε είδους. Ειδικότερα στον τομέα της επίγειας ψηφιακής συνδρομητικής τηλεόρασης, στο τέλος του 2010, οι πλατφόρμες παροχής υπηρεσιών ανήλθαν σε 32 έναντι 25 το 2009, ενώ η πλατφόρμες παροχής ψηφιακών δορυφορικών υπηρεσιών έφτασαν τις 88, έναντι 71 το 2009.

Οι πλατφόρμες IPTV, στις 36 ευρωπαϊκές χώρες, έφτασαν τις 127, έναντι 123 το 2009, ενώ και αύξηση παρουσίασε και ο αριθμός των πλατφορμών παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών σε κινητά τηλέφωνα φτάνοντας τις 78 το 2010, έναντι 76 το 2009. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την IPTV, ήδη η παροχή υπηρεσιών υψηλής ευκρίνειας αυξάνεται ραγδαία, αφού τα 2/3 των παρεχόμενων καναλιών είναι πλέον HD.

Βέβαια το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, συνεχίζει να κατέχει η καλωδιακή τηλεόραση, με 6.216 πλατφόρμες παροχής τηλεοπτικών υπηρεσιών, έναντι 6.209 το 2009.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του EAO, το 56,1% των τηλεοπτικών νοικοκυριών της Ευρώπης, είναι ψηφιακά, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από τη χρονιά που προηγήθηκε που ήταν στο 45,3%.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό των ψηφιακών νοικοκυριών είναι της τάξεως του 71,5%, ένα μόλις χρόνο πριν από την καταληκτική ημερομηνία μετάβασης στις επίγειες ψηφιακές τηλεοπτικές υπηρεσίες.

Η διείσδυση της ψηφιακής τηλεόρασης στη χώρα μας εκτιμάται περί το 70% των νοικοκυριών αφού αφενός μεν η διείσδυση των επίγειων ψηφιακών τηλεοπτικών υπηρεσιών έχει ανέλθει στο 65%, λόγω της επέκτασής της στα μεγάλα αστικά κέντρα, αφετέρου, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης του IPTV. Η δορυφορική συνδρομητική υπάρχει εδώ και μια δεκαετία στη χώρα, ενώ αντίθετα δεν διατίθενται υπηρεσίες mobileTV.

Τα περισσότερα κανάλια

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η χώρα μα τα περισσότερα κανάλια, 1.222 τον αριθμό, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 1.180 και την Ιταλία με 1.059. Την πρώτη πεντάδα κλείνουν η Ουγγαρία με 558 και η Γαλλία με 550, ενώ η χώρα μας βρίσκεται στην 11η θέση με 190 κανάλια.

Eρχεται το 3D

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του EAO, τη φετινή χρονιά, η τηλεοπτική βιομηχανία θα επενδύσει στην τεχνολογία 3D, η οποία έχει ήδη εισέλθει στην αμερικανική αγορά.

Τα κανάλια με σπορ και με ταινίες, αναμένεται ότι θα υιοθετήσουν πρώτα την τεχνολογία, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι μεγάλες πλατφόρμες παροχής δορυφορικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, όπως το Sky, η Viasat, το Canal+, η ΜΕΟ και το NTV, ήδη δοκιμάζουν τη νέα τεχνολογία.