Recents in Beach

Αλλάζει η τεχνολογία στα γυαλιά των 3D τηλεοράσεων

Παρά τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει τους τελευταίους δώδεκα μήνες από τους μεγάλους κατασκευαστές καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων, οι τηλεοράσεις με δυνατότητα αναπαραγωγής περιεχομένου σε τρεις διαστάσεις (3D TVs) δεν έχουν καταφέρει... 
ούτε να δώσουν την ώθηση που αναμενόταν ούτε να αποσπάσουν σημαντικά μερίδια αγοράς. Ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη 3D περιεχομένου, αλλά υπάρχει ένα έτερο σημαντικό πρόβλημα: τα γυαλιά που χρησιμοποιούνται και βασίζονται στην τεχνολογία active shutter είναι αρκετά βαριά, κοστίζουν τουλάχιστον 80 ευρώ το ζευγάρι και χρειάζονται φόρτιση. Με δεδομένο κιόλας ότι στους 3D κινηματογράφους, τα γυαλιά που χρησιμοποιούνται είναι πολύ απλά και φθηνά είναι μάλλον αναμενόμενο να δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις στο καταναλωτικό κοινό.

Το πρόβλημα προσπαθεί να λύσει η LG Electronics με την επιλογή της χρήσης σε όλες τις νέες 3D τηλεοράσεις της μίας τεχνολογίας που ονομάζεται FPR (film patterned retarder), χάρη στην οποία τα γυαλιά που χρησιμοποιούνται είναι αντίστοιχα με εκείνα που χρησιμοποιούνται για 3D στους κινηματογράφους, τα οποία αποκαλούνται polarized. Σημειωτέον πως οι νέες 3D τηλεοράσεις LCD της LG που θα διατίθενται τις επόμενες εβδομάδες στην ελληνική αγορά θα είναι με την τεχνολογία FPR και polarized γυαλιά. Τα γυαλιά αυτά είναι πολύ πιο φθηνά και λιγότερο κουραστικά σε σχέση με εκείνα που χρησιμοποιούνται για τις 3D τηλεοράσεις με την τεχνολογία active shutter, την οποία χρησιμοποιούν μέχρι τώρα όλοι οι κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένης και της Samsung, η οποία είναι ο κατασκευαστής με τις μεγαλύτερες πωλήσεις 3D τηλεοράσεων παγκοσμίως.

Η αντιπαράθεση
Το πρόβλημα είναι πως με την προσπάθεια της LG για την προώθηση της τεχνολογίας FPR δεν συμφωνούν όλοι οι κατασκευαστές και κυρίως η Samsung. Επιπλέον, η Samsung «εθίχθη» και από τις δηλώσεις ανθρώπων της LG ότι η τεχνολογία FPR αποτελεί τη δεύτερη γενιά στις 3D τηλεοράσεις, κάτι που σήμαινε πολύ απλά ότι η πρώτη βρίσκεται πολύ πίσω από τεχνολογικής απόψεως σε σχέση με τον έτερο κορεατικό κολοσσό.
Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις τους δύο τελευταίους μήνες με τη φραστική αντιπαράθεση να οξύνεται. Η άποψη της Samsung είναι πως το FPR δεν υποστηρίζει την προβολή εικόνας πλήρους υψηλής ευκρίνειας (full HD), κάτι με το οποίο δεν συμφωνεί η LG, που τονίζει ότι έχει λάβει τις σχετικές πιστοποιήσεις και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
Panels

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως η «μάχη» των δύο κορεατικών κολοσσών θυμίζει λίγο εκείνη στη δεκαετία του '80 μεταξύ του VHS και του Beta για το σύστημα αναπαραγωγής βιντεοκασετών.
Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι Samsung και LG είναι βασικοί προμηθευτές των panels που χρησιμοποιούν στις τηλεοράσεις τους και άλλοι κατασκευαστές. Για παράδειγμα, την τεχνολογία της LG πρόκειται να υιοθετήσουν τόσο η Toshiba όσο και η Philips.
Από την άλλη, η Samsung προμηθεύει με panels της Sony, η οποία, όμως, σύμφωνα με τη LG, συζητά το ενδεχόμενο να αλλάξει στρατόπεδο.
Πολλά θα κριθούν και από την απόφαση που θα λάβουν Panasonic και Sharp, οι οποίες είναι μεταξύ των μεγάλων κατασκευαστών τηλεοράσεων, αλλά χρησιμοποιούν δικά τους panels. Αν επιλέξουν και αυτές την τεχνολογία FPR, τότε η LG μάλλον θα έχει κερδίσει το συγκεκριμένο «πόλεμο».
Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία έχει δείξει ότι για να προχωρήσει μία αγορά θα πρέπει να υπάρχει μόνο ένα πρότυπο, διαφορετικά δημιουργείται σύγχυση στον καταναλωτή. Κάτι που σημαίνει ότι οι επόμενοι μήνες θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

imerisia