Recents in Beach

Στον Ερμή για πρώτη φορά διαστημόπλοιο της NASA

Σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον πλανήτη Ερμή τέθηκε για πρώτη φορά διαστημόπλοιο της ΝΑSΑ. Το ρομποτικό αυτό διαστημόπλοιο ονομαζόμενο ως «Messenger» (Αγγελιοφόρος) ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γη πριν από περίπου 6,5 χρόνια και έχει ήδη διανύσει σχεδόν 7,9 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Το «Messenger» προγραμματίζεται να μείνει σε τροχιά γύρω από τον Ερμή για τουλάχιστον ένα χρόνο σε υψόμετρο περίπου 200 χλμ., προκειμένου να τον μελετήσει με λεπτομέρεια.

Μάλιστα, αφού γίνουν πρώτα οι αναγκαίοι έλεγχοι ότι και τα επτά επιστημονικά όργανα του «Αγγελιοφόρου» λειτουργούν σωστά, στις 4 Απριλίου θα αρχίσει επισήμως η επιστημονική μελέτη του Ερμή.

Το διαστημόπλοιο έχει κάνει τρία σύντομα «περάσματα» από τον Ερμή, πριν τεθεί σε κανονική τροχιά γύρω του, και ήδη έχει χαρτογραφήσει ένα μέρος της επιφάνειάς του.

Παρά την υψηλή επιφανειακή θερμοκρασία του πλανήτη Ερμή, ιδίως στον ισημερινό του (πάνω από 600 βαθμοί Κελσίου, που θα έλιωναν ακόμα και τον μόλυβδο), υπάρχουν ενδείξεις ραντάρ για παγωμένο νερό σε μερικούς κρατήρες, κάτι που το σκάφος θα προσπαθήσει να αποδείξει.
O πλανήτης του Ερμή πολύ πυκνός (πάνω από τα δύο τρία του πρέπει να αποτελούνται από σίδηρο και άλλα συγγενή μέταλλα), ενώ διαθέτει μαγνητικό πεδίο, κάτι που δεν έχουν ο Άρης και η Αφροδίτη.

zougla.gr