Recents in Beach

Eric Schmidt: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του λαού

Μεγάλη είδηση δεν έβγαλε η τελευταία εμφάνιση του Eric Schmidt στο Mobile World Congress με την ιδιότητα του «τιμονιέρη» της Google, όπου και πάλι είχαμε μια επίδειξη που δεν πολυπήγε καλά ελέω του… μποτιλιαρίσματος που είχαν δημιουργήσει στα wifi hotspots του αμφιθεάτρου οι 1.600 παρευρισκόμενοι.
Ο Eric Schmidt μίλησε περίπου σαν ένας καλός παππούς στα εγγόνια του. «Είμαι άνθρωπος της πληροφορικής, πολλά πράγματα που λέγαμε στο παρελθόν έγιναν, λέμε σήμερα για άλλα πράγματα που θα γίνουν και, να το ξέρετε, θα γίνουν» ήταν το κεντρικό μήνυμα των λεγομένων του. Εκανε ένα γρήγορο πέρασμα από τον εκδημοκρατισμό της τεχνολογίας, τονίζοντας πως η "τεχνολογία και οι νέες υπηρεσίες δεν είναι διαθέσιμες μόνο στην ελίτ, αλλά κυρίως στις μάζες".

Η ατάκα που δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει ο Schmidt καθόλη την διάρκεια της ομιλίας του ήταν «Without your permission» αναφερόμενος στα δεδομένα που μπορεί να συλλέξει και να χρησιμοποιήσει η Google. Το αποτέλεσμα όλων αυτών των δεδομένων θα είναι ένα advanced recommendation system που θα ενημερώνει μόνο του τον χρήστη για ο,τιδήποτε μπορεί να τον ενδιαφέρει. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Google θα απαντάει στις ερωτήσεις μας πριν καλά καλά τις θέσουμε ή, τουλάχιστον, αυτό υπόσχεται, υπονοώντας αυτό που μπορεί να σκέφτηκε αλλά δεν ξεστόμισε ο Schmidt – τον μετασχηματισμό των υπηρεσιών της Google σε ένα «μπουκέτο» που θα μπορέσει επιτέλους να ανταγωνιστεί επάξια το Facebook υποσχόμενο τυφλή υπακοή στις προσωπικές επιλογές του χρήστη.
Ο Eric Schmidt μάς υπενθύμισε πόσο… φροντίζει η Google για τον ελεύθερό μας χρόνο, επαναλαμβάνοντας πως η εισαγωγή του Google Instant «γλίτωσε» σε κάθε αναζήτηση 3-5 δευτερόλεπτα χρόνου. Προσθέστε εδώ και τις βελτιώσεις στον αλγόριθμο του PageRank για την κατάταξη των σελίδων με βάση και την ταχύτητά τους και έχετε τη βάση της συνταγής.

Ποιο είναι όμως το πιάτο που προκύπτει με το συνδυασμό των υλικών; Η Google, λέει ο Schmidt, θέλει να παίξει ενεργό ρόλο στη δημιουργία και στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Στην παρουσίασή του ο (για λίγο καιρό ακόμα) επικεφαλής της Google, θυμήθηκε τον Bill Gates που πριν από 10 (σ.σ. και βάλε) χρόνια είχε περιγράψει το «Information at your fingertips«, όπου ο καθένας θα έχει πρόσβαση οποιαδήποτε χρονική στιγμή και -ουσιαστικά- απ’ οπουδήποτε στην πληροφορία που τον ενδιαφέρει. «Αυτό συμβαίνει ήδη σήμερα» είπε ο Schmidt δείχνοντας το smartphone που κρατούσε στα χέρια του.

Τι μας περιμένει στο καθόλου μακρινό μέλλον; Η Google, λέει ο Schmidt, θέλει να φέρει κοντά τους ανθρώπους, ακόμα και εκείνους που δεν γνωρίζονται σήμερα και μπορεί να μη γνωρίζονταν υπό άλλες συνθήκες, θέλει να μας παρουσιάσει μέρη και, τελικά, πληροφορίες που σε όχι και τόσο μακρινές περιόδους της Ιστορίας δεν ήταν προσβάσιμες στο κοινό. Εδώ, ακριβώς, έκανε την αναφορά για την τεχνολογία και την πληροφορία που θα είναι κτήμα των μαζών και όχι των εκλεκτών μιας ελίτ.

digitallife.gr