Recents in Beach

Ενιαίος φορτιστής στα κινητά

Εντός του 2011 θα κυκλοφορήσει στην αγορά ο συμβατός φορτιστής για οποιαδήποτε μάρκα κινητών τηλεφώνων, δείγμα του οποίου παραδόθηκε σήμερα στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για τη βιομηχανική πολιτική Αντόνιο Ταγιάνι από τη Γενική Διευθύντρια της Digital Europe, της μεγαλύτερης ένωσης του ευρωπαϊκού κλάδου ψηφιακής τεχνολογίας. 

Η σημερινή ημέρα σημαδεύει την έναρξη μιας διαδικασίας εφαρμογής που κινήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η υποστήριξη της Επιτροπής έδωσε τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να εξασφαλίσουν αυτό το πλεονέκτημα για τους Ευρωπαίους καταναλωτές σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.

Η δημοσίευση των προτύπων το Δεκέμβριο του 2010 είχε ως αποτέλεσμα να μπορούν πλέον οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων να προβούν στις απαιτούμενες αλλαγές στο σχεδιασμό και τις δοκιμές των φορτιστών, για να διασφαλιστεί ότι τα συμβατά τηλέφωνα είναι ασφαλή και διαλειτουργικά. Τα συμβατά κινητά τηλέφωνα με ικανότητα διαβίβασης δεδομένων μπορούν πλέον να λειτουργούν με τον ίδιο κοινό φορτιστή - ένα μεγάλο βήμα προόδου για τους χρήστες κινητών τηλεφώνων.

Οι δεκατέσσερις κατασκευαστές συμφώνησαν να προωθήσουν τους νέους κοινούς φορτιστές κινητών τηλεφώνων στην ευρωπαϊκή αγορά κατά τη διάρκεια του 2011.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, η ασυμβατότητα των φορτιστών κινητών τηλεφώνων όχι μόνο προκαλούσε ταλαιπωρία για τους χρήστες, αλλά αποτελούσε επίσης σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χρήστες κινητών τηλεφώνων που επιθυμούν να αντικαταστήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα ήταν συχνά υποχρεωμένοι να αγοράσουν νέο φορτιστή, ανεξάρτητα από την κατάσταση εκείνου που ήδη έχουν.

Μετά από αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεκατέσσερις από τους σημαντικότερους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων συμφώνησαν να υπογράψουν ένα μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ) για την εναρμόνιση των φορτιστών για κινητά τηλέφωνα με ικανότητα διαβίβασης δεδομένων, τα οποία πωλούνται στην ΕΕ. Μεταξύ των εταιρειών που υπέγραψαν το ΜΣ περιλαμβάνονται οι Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobile phones), Texas Instruments και Atmel.

Κατόπιν εντολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί Τυποποίησης CEN-CENELEC και ETSI εξέδωσαν τα εναρμονισμένα πρότυπα που πρέπει να τηρούνται για τα κινητά τηλέφωνα με ικανότητα διαβίβασης δεδομένων τα οποία θα είναι συμβατά με το νέο κοινό φορτιστή από το 2011. Η λύση του κοινού φορτιστή βασίζεται στην τεχνολογία του βύσματος Micro-USΒ. Για τα τηλέφωνα που δεν διαθέτουν διεπαφή Micro-USΒ προβλέπεται ειδικός προσαρμογέας βάσει του μνημονίου συμφωνίας.

Η συμφωνία καλύπτει κινητά τηλέφωνα με ικανότητα διαβίβασης δεδομένων, δηλαδή τηλέφωνα τα οποία μπορούν να συνδεθούν με έναν υπολογιστή για την ανταλλαγή π.χ. εικόνων, αρχείων και μουσικής. Τα κινητά τηλέφωνα με ικανότητα διαβίβασης δεδομένων ήδη κυριαρχούν στην αγορά. Τα λεγόμενα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones) υπάγονται στα κινητά τηλέφωνα με ικανότητα διαβίβασης δεδομένων.

«Χαιρετίζω τη σταδιακή παραγωγή των νέων φορτιστών κινητών τηλεφώνων που βασίζονται στο νέο πρότυπο ΕΕ», δήλωσε ο κ. Ταγιάνι, ο οποίος κάλεσε τη βιομηχανία να επιταχύνει τη διάθεσή τους στην αγορά, ώστε να μπορούν οι πολίτες σε ολόκληρη την ΕΕ να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα ενός κοινού φορτιστή, το συντομότερο δυνατό.

stockwatch.com.cy