Recents in Beach

Αρχαίοι Αιγύπτιοι ανακάλυψαν την επιστήμη της προσθετικής

Δύο τεχνητά μεγάλα δάχτυλα ποδιού από την αρχαία Αίγυπτο μπορεί να είναι τα πρώτα πραγματικά προσθετικά μέλη που δημιουργήθηκαν μέχρι σήμερα, γράφει το περιοδικό The Lancet.
Σύμφωνα με το περιοδικό, αυτές οι δύο αιγυπτιακές προθέσεις για το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, που χρονολογούνται πριν από το 600 π.Χ. φέρουν ίχνη χρήσης, ενδείξεις ότι είχαν φορεθεί και δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο για να αποκατασταθεί η σωματική ακεραιότητα στις μούμιες.

Η Ζακλίν Φιντς (Βιοϊατρικό Κέντρο Αιγυπτιολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, Βρετανία) δείχνει ότι μια πρόθεση κατασκευασμένη από ξύλο και δέρμα που διατηρείται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου, και ένα άλλο τεχνητό μεγάλο δάχτυλο ποδιού που εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, είχαν βοηθήσει πραγματικά τους ιδιοκτήτες τους στο περπάτημα.

Τα πρώτα βήματα αυτού του κλάδου της ιατρικής θα πρέπει επομένως να πιστωθούν στους αρχαίους Αιγυπτίους. Η επιστήμη της προσθετικής, σύμφωνα με την κα. Φιντς άρχισε να εμφανίζεται στην κοιλάδα του Νείλου πολλούς αιώνες πριν από τη δημιουργία ενός τεχνητού ποδιού που χρονολογείται από το 300 περίπου π.Χ., βρέθηκε σε ένα πλούσιο ρωμαϊκό τάφο στη Σάντα Μαρία ντι Κάπουα, και μέχρι σήμερα θεωρείται ως το αρχαιότερο γνωστό λειτουργικό προσθετικό μέλος.

skai.gr