Recents in Beach

Το μέγεθος του μυαλού σημαίνει διαφορετική αντίληψη

Ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο εξαρτάται από το μέγεθος του εγκεφάλου μας (μυαλού), σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ο αρχικός οπτικός φλοιός - η περιοχή στο πίσω τμήμα, είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία, του τι βλέπουμε γύρω μας – και είναι γνωστό πως ποικίλλει σε μέγεθος έως και τρεις φορές από το ένα άτομο στο άλλο.

Αυτό έχει επιπτώσεις στον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, σημαίνει πως όλοι -σε παγκόσμια κλίμακα - έχουμε διαφορετική οπτική, λένε οι ερευνητές.

Ο Dr Samuel Schwarzkopf, του πανεπιστημίου του Λονδίνου, είπε: «Η έρευνά μας στηρίζεται στο να δείξει το ρόλο που παίζει το μέγεθος του μυαλού ενός ατόμου, και πόσο αυτό ευθύνεται για τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον του» .
Η ομάδα ερευνητών παρουσίασε μια σειρά οπτικών παραισθήσεων, σε τριάντα υγιείς εθελοντές.

Περιέλαβαν την παραίσθηση Ebbinghaus, μια γνωστή παραίσθηση στην οποία δύο κύκλοι του ίδιου μεγέθους, που η κάθε μια περιβάλλεται από κυκλικά «πέταλα» και κάθε ένας από τους κύκλους περιβάλλεται από μεγαλύτερα πέταλα, άλλος δε, από μικρότερα πέταλα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι θα δουν τον πρώτο κύκλο, ως μικρότερο από το δεύτερο .

Σε ένα δεύτερο πείραμα αποκαλούμενο παραίσθηση «Ponzo», στους εθελοντές παρουσιάστηκαν δύο όμοιοι ταξινομημένοι κύκλοι, που προσαρμόστηκαν επάνω στην εικόνα μιας σήραγγας, όπου ο κύκλος που τοποθετήθηκε πιο πίσω, εμφανίζεται μεγαλύτερος από αυτόν που τοποθετήθηκε κοντά στο μέτωπο.

Με την προσαρμογή αυτών των παραισθήσεων, οι ερευνητές ήταν σε θέση να δείξουν, ότι μεμονωμένα οι εθελοντές είδαν τις παραισθήσεις διαφορετικά. Παραδείγματος χάριν, μερικοί άνθρωποι είδαν διαφορά στο μέγεθος των δύο κύκλων, αν και ήταν ψευδαίσθηση, άλλοι είδαν διαφορά στο προφανές μέγεθος.

Η χρησιμοποίηση του εγκεφάλου βάσει της έρευνας των μελετητών, ήταν επίσης ικανή να μετρήσει την περιοχή επιφάνειας του αρχικού οπτικού φλοιού, σε κάθε εθελοντή και να βρεθεί πολλή μεταβλητότητα στο μέγεθος αυτής της περιοχής. Ο Dr Schwarzkopf, είπε: «Οι οπτικές παραισθήσεις που εμπνέουν τη φαντασία μας, στην πραγματικότητα παρουσιάζουν μια εικόνα των πραγμάτων διαφορετική ο κάθε ένας και αυτό εξαρτάται πολύ από το μέγεθος του μυαλού μας.

«Παραισθήσεις, όπως αυτές που χρησιμοποιήσαμε, είναι πιθανόν να μας εξαπατήσουν τόσο στο κομμάτι της πίστης, όσο και στη διαφορετικότητα μεγέθους.

«Πόσο το μυαλό μας εξαπατά, εξαρτάται από την επένδυση που έχει κάνει, στο αποθηκευμένο υλικό, για την μετέπειτα οπτική επεγεργασία».

NewsBomb