Recents in Beach

Ένα φλεγόμενο άστρο, που εντοπίστηκε 30 χρόνια πριν σε έναν κοντινό γαλαξία, φαίνεται τελικά ότι είναι μια καινούρια μαύρη τρύπα, σύμφωνα με αναφορές των αστρονόμων.

Μια επιστημονική ομάδα, αποτελούμενη από Αμερικανούς και Ευρωπαίους αστρονόμους, μετά από ειδικές παρατηρήσεις του φαινομένου με ακτίνες Χ, ισχυρίζεται ότι η αστρική έκρηξη (supernova), η οποία ονομάστηκε SN 1979C, είναι στην πραγματικότητα μια μαύρη τρύπα εν τη δημιουργία της.

''Αν η ερμηνεία μας είναι σωστή, τότε αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρούμε τη γέννηση μιας μαύρης τρύπας" δήλωσε ο Daniel Patnaude, ερευνητής του Κέντρου Harvard-Smithsonian, για την αστροφυσική έρευνα στη Μασαχουσέτη και επικεφαλής της έρευνας.

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος, Gus Johnson από το Maryland, εντόπισε την αστρική έκρηξη το 1979, στις άκρες του γαλαξία M100, και οι αστρονόμοι το παρατηρούν από τότε.

Ακτίνες φωτός καθώς και ακτίνες Χ, που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της έκρηξης, χρειάζονται περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια για να ταξιδέψουν στη Γη, κινούμενες με ταχύτητα φωτός.

Αστεροσκοπεία των ΗΠΑ, καθώς και ευρωπαϊκά έχουν παρατηρήσει ότι το φλεγόμενο άστρο εκπέμπει μια σταθερή δέσμη από λαμπερές ακτίνες Χ, ενώ η ανάλυση των ακτίνων αυτών, ενισχύει την υπόθεση ότι πρόκειται ουσιαστικά για μια μαύρη τρύπα, η οποία τροφοδοτείται είτε από ύλη που εξαπολύεται από μια αρχική supernova, είτε από ένα ''δίδυμο'' αστερισμό, υποστήριξαν οι ερευνητές.

Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι, οι μαύρες τρύπες μπορούν να διαμορφωθούν με ποικίλους τρόπους, ενώ όσον αναφορά τη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλλον η μαύρη τρύπα προκλήθηκε όταν ένα αστέρι, με περίπου 20 φορές τη μάζα του Ήλιου μας, εξερράγη με αποτέλεσμα να μετατραπεί σε supernova, και μετά κατέρρευσε σε ένα αντικείμενο, τόσο πυκνό, που κατάφερε να ρουφήξει την ύλη, που το περιέβαλλε.

cosmo.gr