Recents in Beach

Κέιμπριτζ: Oφέλη για το περιβάλλον από τη διατήρηση της θερινής ώρας


Κατά το Σμαρτ, εάν η θερινή ώρα διατηρούνταν το φθινόπωρο και την άνοιξη, θα εξοικονομούνταν ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισοδυναμούσε με την παραγωγή ενός μεγάλου σταθμού ικανού να τροφοδοτήσει 100.000 σπίτια, σε ώρα αιχμής.


Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, εάν τα ρολόγια δεν επέστρεφαν στην κανονική ώρα τον Οκτώβριο και το φως καθυστερούσε να πέσει κατά μία ώρα –και δη κατά τις βραδυνές ώρες αιχμής για τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος- θα εξοικονομούνταν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο τόνοι εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο Άλαν Σμαρτ, διευθυντής επιχειρήσεων του Εθνικού Δικτύου ηλεκτροδότησης της Βρετανίας, ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της έρευνας την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Όπως είπε, συγκρίνοντας ένα βράδυ της εβδομάδας πριν και ένα αφότου τα ρολόγια γύρισαν μία ώρα πίσω, διαπιστώθηκε αισθητή αύξηση της ζήτησης, αφού το φως έπεφτε νωρίτερα.

Κατά το Σμαρτ, εάν η θερινή ώρα διατηρούνταν το φθινόπωρο και την άνοιξη, θα εξοικονομούνταν ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισοδυναμούσε με την παραγωγή ενός μεγάλου σταθμού ικανού να τροφοδοτήσει 100.000 σπίτια, σε ώρα αιχμής. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών και του Εθνικού Δικτύου, θα υπήρχε μείωση στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ζητούν δοκιμαστική εφαρμογή – σύμφωνοι έξι στους 10 Βρετανούς

Ανάλογες δοκιμές είχαν γίνει και τη δεκαετία του 1960 και, όπως λέει η Δρ. Ελίζαμπεθ Γκάρνσι, είχαν καταδείξει ότι εάν το φως της ημέρας διαρκούσε μια ώρα περισσότερο, θα καταγράφονταν 100 θάνατοι λιγότεροι σε τροχαία το χρόνο. Η ίδια θεωρεί βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε επίσης σε μείωση της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου: «Εάν μειώσουμε τη ζήτηση ενέργειας, μειώνουμε τις εκπομπές και έτσι είναι πιθανότερο να επιτύχουμε τους στόχους μας», λέει η Δρ. Γκάρνσι. Ωφέλη, κατά την ίδια, θα υπάρχουν και τη θερινή περίοδο: «Ο Ήλιος ανατέλλει πολλή ώρα πριν ο κόσμος ξυπνήσει και αρχίσει να κάνει τις δουλειές του, ενώ δύει την ώρα που ο κόσμος ήδη χρησιμοποιεί ηλεκτρικό ρεύμα.»

Οι επιστήμονες ζήτησαν από την κοινοβουλευτική επιτροπή να δώσει το πράσινο φως για δοκιμές διάρκειας τριών με πέντε χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων οι δείκτες των ρολογιών δεν θα γυρνούν μια ώρα πίσω το φθινόπωρο, αλλά θα μετατοπίζονται κανονικά μια ώρα μπροστά το καλοκαίρι.

Μαζί τους φαίνεται πως συμφωνούν και οι περισσότεροι Βρετανοί, αφού σε δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα 2.016 ενηλίκων, 58% δήλωσαν ότι δεν θέλουν να γυρνούν τους δείκτες των ρολογιών τους προς τα πίσω, καθώς το σούρουπο τους προκαλεί θλίψη, φόβο για τροχαία ατυχήματα και απροθυμία να βγουν από το σπίτι.

thenetwar.com