Recents in Beach

Ο "ρομποναύτης" στο Διάστημα

Προϊόν συνεργασίας της NASA με την General Motors, ο Robonaut 2 γίνεται το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που αφήνει πίσω του τη Γη για να εγκατασταθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.Συγκεκριμένα, το ρομπότ με την κωδική ονομασία R2, προϊόν συνεργασίας ανάμεσα στη NASA και την General Motors, θα εγκατασταθεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να αναλάβει κοπιαστικές, επικίνδυνες και ανιαρές εργασίες για λογαριασμό των κατοίκων του ISS.

Για την ακρίβεια, μόνο ο μισός Robonaut 2 θα εκτοξευθεί σήμερα με κατεύθυνση τον ISS, αφού στο διαστημικό λεωφορείο Discovery έχει επιβιβαστεί το ρομπότ μόνο... από τη μέση και πάνω.

Πόδια θα αποκτήσει μετά τις επόμενες αποστολές της NASA και θα δοθεί τον επόμενο μήνα ως χριστουγεννιάτικο δώρο στο εξαμελές πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Ο κόστους 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων «ρομποναύτης» έχει ύψος ενός μέτρου, βάρος 136 κιλών και είναι κατασκευασμένος από αλουμίνιο και επινικελωμένο ανθρακόνημα. Μέσα στο κεφάλι του βρίσκονται τέσσερις κάμερες που βλέπουν στο ορατό φως, στο στόμα του βρίσκεται μια υπέρυθρη κάμερα για την αντίληψη του βάθους, ενώ ο εγκέφαλός του για πρακτικούς λόγους βρίσκεται στο... στομάχι του!

Διασπαρμένοι σε όλο του το σώμα 350 ηλεκτρονικοί αισθητήρες τού επιτρέπουν να αντιλαμβάνεται ακόμα και αντικείμενα με βάρος φτερού. «Αρχικά, ο βασικός ρόλος του R2 στον διαστημικό σταθμό θα είναι πειραματικός», ανέφερε ανακοίνωση της NASA, σύμφωνα με την οποία ο «ρομποναύτης» δεν θα έχει προβλήματα προσαρμογής σε περιβάλλον μηδενικής βαρύτητας και θα αναλάβει μεταξύ άλλων πολύωρες εξωτερικές δουλειές, καθαριότητα, αντιμετώπιση τοξικών διαρροών και πυρκαγιών ή ρόλο βοηθού των ανθρώπων του ISS. Το δίδυμο αδερφάκι του θα χρησιμοποιείται για δοκιμές και επιδείξεις στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι.

Ο Robonaut 1 είχε αρχίσει να κατασκευάζεται το 1997 από τη NASA, η οποία αδυνατώντας να αντεπεξέλθει στο υψηλό κόστος του, σταμάτησε το σχέδιο, ενώ με τη συνεργασία που επιτεύχθηκε με την General Motors η ιδέα του «ρομποναύτη» έγινε πραγματικότητα. «Αν και θα είναι ένα μικρό μόνο βήμα για αυτό το ρομπότ, θα είναι στην πραγματικότητα ένα γιγάντιο άλμα για τις μηχανές», δήλωσε αστειευόμενος ο επικεφαλής του τμήματος αυτοματισμού στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον, Ρομπ Aμπροουζ.

ethnos.gr