Recents in Beach

Αλματώδης αύξηση στην παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ


Η παγκόσμια παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ θα φθάσει στα 15 GW φέτος, σύμφωνα με νέα έκθεση της GTM Research. Ενώ οι περικοπές των επιδοτήσεων σε βασικές αγορές θα οδηγήσουν σε βραδύτερη ανάπτυξη από το 2011 και μετά, η παραγωγή πάνελ θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς για να υπερβεί τα 25 GW έως το 2013, εκτιμούν αναλυτές της εταιρείας ερευνών GTM.


Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν ότι η αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών θα οδηγήσει τις τιμές κάτω από το 1 δολ./watt από το 2012 για επιλεγμένες τεχνολογίες.

«Τους τελευταίους 18 μήνες, γίναμε μάρτυρες της τάσης της παγκόσμιας βιομηχανίας φωτοβολταϊκών για πιο σύνθετες τεχνολογίες», δήλωσε ο Shyam Mehta, ο συντάκτης της έκθεσης και Senior Analyst Solar της εταιρείας ερευνών GTM. "Η εφοδιαστική αλυσίδα έχει βομβαρδιστεί με κίνητρα από την κλιμάκωση της ζήτησης και η βιομηχανία έχει ανταποκριθεί σε αυτό τον δυναμικό ανταγωνιστικό με νέες τεχνολογίες χαμηλού κόστους", πρόσθεσε.

Η διόγκωση του κλάδου ενισχύει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό τιμών μεταξύ των τεχνολογιών στα Φ/Β. Ενώ η First Solar καυχήθηκε για το χαμηλό κόστος των φιλμ, κάτω από 1 δολ. /watt στις αρχές του 2010, με βάση τις προβλέψεις για τον κλάδο την περίοδο 2010-2015 το κόστος για την λιανική αγορά αναμένεται να πέσει κάτω από 1 δολ./Watt.

"Η ανάλυση δείχνει ότι τα έργα υψηλού κόστους θα βρεθούν υπό μεγάλη πίεση το 2011, με πρακτικές όπως της First Solar και κινεζικών εταιρειών", λέει ο Mehta, που υποστηρίζει ότι, "οι επιχειρήσεις μέσω της διαφοροποίησης των προϊόντων και της τεχνολογικής καινοτομίας μπορούν να παραμείνουν βιώσιμες σε μακροπρόθεσμη βάση".

Όπως εκτιμάται στην έκθεση, το Top 15 των πιο επιτυχημένων επιχειρήσεων όσον αφορά την παραγωγή πάνελ, το κόστος παραγωγής και την αποδοτικότητα είναι οι παρακάτω:

1. First Solar (ΗΠΑ)
2. Trina Solar (Κίνα)
3. Yingli Green Energy (Κίνα)
4. Suntech Power (Κίνα)
5. REC (Νορβηγία)
6. Astronergy (Κίνα)
7. Solibro GmbH (Γερμανία)
8. LDK Solar (Κίνα)
9. SunPower (ΗΠΑ)
10. Solar Frontier (Ιαπωνία)
11. Sharp (Ιαπωνία)
12. Canadian Solar (Κίνα)
13. EGing Photovoltaic Technology (Κίνα)
14. Abound Solar (ΗΠΑ)
15. Solarfun (Κίνα)

energypress.gr