Recents in Beach

Ελέγχει το ρομποτικό χέρι του με τη σκέψη [video]




Ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τη σύγχρονη επιστήμη και έρευνα, αλλά και πολλούς έστω και λίγο «ανήσυχους» ανθρώπους είναι αυτό της σκέψης. Για τον 26χρονο Ιταλό Πιερπάολο Πετρουτσιέλο πάντως, το θέμα της συγκέντρωσης της σκέψης και του εστιασμού της έχει πολύ άμεσο και απτό αντίκρισμα, ξεφεύγοντας από τις θεωρητικολογίες που ακούγονται πολλές φορές σε σχέση (και) με αυτό το θέμα.

Ο Πετρουτσιέλο έχασε στα 23 του το αριστερό του χέρι από τον αγκώνα και κάτω σε τροχαίο ατύχημα. Με τη βοήθεια της ρομποτικής και της ιατρικής κατάφερε να πραγματοποιεί περίπλοκες κινήσεις με ένα ρομποτικό χέρι, που ήταν συνδεδεμένο άμεσα με το νευρικό του σύστημα. Επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Ρώμης συνέδεσαν το χέρι του νεαρού με ηλεκτρόδια. Μετά από ένα μήνα ο 26χρονος ήταν σε θέση να κινεί τα δάκτυλα του ρομποτικού χεριού, να πιάνει αντικείμενα να κάνει γροθιά και να πραγματοποιεί διάφορες άλλες κινήσεις. Κατάφερε να ελέγχει το ρομποτικό χέρι με τη σκέψη του. Ανέφερε δε, ότι η όλη προσπάθεια είναι θέμα σκέψης και συγκέντρωσης. Κι αν πολλές φορές στην καθημερινή μας ζωή ισχυριζόμαστε ότι δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε λόγω αντίξοων συνθηκών, ο 26χρονος νεαρός μάλλον δεν θα επέτρεψε στον εαυτό του την… πολυτέλεια αυτής της δικαιολογίας.

Το ζητούμενο για τους ερευνητές είναι τώρα να μπορέσει να λειτουργήσει το σύστημα για διάστημα μεγαλύτερο από ένα μήνα, με την ελπίδα ότι στο μέλλον θα μπορέσει ένα ρομποτικό χέρι να αντικαταστήσει το χαμένο μέλος σε μόνιμη βάση, θα ελέγχεται από τη σκέψη του και παράλληλα θα έχει τις κανονικές αισθήσεις που είχε κα το χαμένο του μέλος.



ododeiktes.gr