Recents in Beach

Τα μικροτσίπ στη ζωή μας (;)

Οι ερευνητές των HP Labs ανέπτυξαν ένα ασύρματο τσιπ δεδομένων το οποίο φέρνει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο αποθηκεύουμε πληροφορίες σε χαρτί και άλλα φυσικά αντικείμενα.Το μικροσκοπικό τσιπ Memory Spot της ΗΡ, το οποίο έχει μέγεθος μικρότερο από το μισό ενός κόκκου ρυζιού, μπορεί να επικολληθεί ή να ενσωματωθεί σχεδόν σε κάθε αντικείμενο ώστε να περιέχει κείμενο, ήχο ή βίντεο.

Έτσι, ένα καρτ ποστάλ μπορεί να συνοδεύεται από φωτογραφίες της οικογένειάς σας στην παραλία. Μια γαμήλια φωτογραφία μπορεί να περιέχει αποσπάσματα από το βίντεο του γάμου ή την ηχογράφηση των όρκων. Το τσιπ μπορεί να τοποθετηθεί στα βραχιόλια των ασθενών στα νοσοκομεία για την αποθήκευση των ιατρικών στοιχείων του ασθενούς. Αυτές είναι μονάχα μερικές από τις πολλές δυνατότητες.

Η τεχνολογία αναπτύχθηκε από μια ομάδα των ΗΡ Labs με βάση το Bristol του ΗΒ κατά τα τέσσερα τελευταία έτη. "Το τσιπ Memory Spot αποδεσμεύει το ψηφιακό περιεχόμενο από τον ηλεκτρονικό κόσμο του υπολογιστή και του Internet και το διευθετεί γύρω μας στον φυσικό κόσμο", λέει ο Ed McDonnell, διευθυντής έργου του Memory Spot.

Όπως και οι ετικέτες RFID (Προσδιορισμός Ραδιοσυχνότητας), το τσιπ Memory Spot δεν χρειάζεται μπαταρίες – λειτουργεί με ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπονται από συσκευές ανάγνωσης. Όμως το τσιπ Memory Spot λειτουργεί περισσότερο σαν μικροσκοπικός υπολογιστής παρά σαν παθητική ετικέτα, με βασικές διαφορές στις ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, την αποθήκευση και την ασφάλεια. Τα δεδομένα του τσιπ μπορούν επίσης να διαγραφούν και να επανεγγραφούν.

Σε αντίθεση με τα τσιπ RFID, το τσιπ Memory Spot της ΗΡ μπορεί να αποθηκεύσει κείμενα, ήχους και σύντομα βίντεο. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να ανακτηθούν άμεσα, χάρη στην εντυπωσιακή του ταχύτητα – είναι 10 φορές ταχύτερο από την ασύρματη τεχνολογία Bluetooth™. "Λειτουργεί με υψηλότερες ταχύτητες από την ασύρματη τεχνολογία LAN. Η αλληλεπίδραση ολοκληρώνεται πριν το καταλάβετε," λέει ο Ed McDonnell.

Τα τσιπ Memory Spot δεν θα πωλούνται για μερικά χρόνια ακόμη, εφόσον κυκλοφορήσουν στο εμπόριο. Εάν παραχθούν μαζικά, το κόστος αναμένεται να είναι σχετικά χαμηλό, καθώς όλα τα επιμέρους τμήματα – η κεραία, ο επεγεργαστής, ο πυκνωτής και η μνήμη – είναι ενσωματωμένα σε ένα και μόνο τεμάχιο από πυρίτιο.

Τα πειραματικά τσιπ είναι τόσο μικρά που θα μπορούσε κανείς να τα πουλήσει ως ένα βιβλίο με αυτοκόλλητα. “Θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα βιβλιαράκι με memory spot σε ένα κατάστημα. Θα μπορούσατε έπειτα να βγάλετε ένα από τη ράχη του και να το κολλήσετε οπουδήποτε θέλετε", εξηγεί ο Ed McDonnell.

Οι πληροφορίες του τσιπ Memory Spot μπορούν να προσπελαστούν με μια συσκευή ανάγνωσης-εγγραφής, η οποία θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ένα κινητό τηλέφωνο, έναν υπολογιστή χειρός, μια φωτογραφική μηχανή, έναν εκτυπωτή ή κάποια άλλη συσκευή. Προκειμένου να είναι δυνατή η πρόσβαση στις πληοφορίες, η συσκευή ανάγνωσης-εγγραφής πρέπει να είναι τοποθετημένη πολύ κοντά στο τσιπ, το οποίο στη συνέχεια ενεργοποιείται ώστε τα αποθηκευμένα δεδομένα να μεταδίδονται άμεσα στην οθόνη του τηλεφώνου, της φωτογραφικής μηχανής ή άλλης συσκευής ή να εκτυπώνονται από εκτυπωτή. Οι χρήστες μπορούν επίσης να προσθέσουν πληροφορίες στο τσιπ χρησιμοποιώντας διάφορες συσκευές.

Το τσιπ Memory Spot έχει τη δυνατότητα να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια από τα τυπικά τσιπ RFID, το εύρος των οποίων, καθώς φτάνει τα 10 πόδια, τα καθιστά πιο ευαίσθητα σε εισβολές. Η συσκευή ανάγνωσης πρέπει να εφάπτεται στο τσιπ ή να είναι τοποθετημένη σε απόσταση έως και ένα χιλιοστό προκειμένου να πραγματοποιηθεί η μετάδοση των δεδομένων. Επειδή το Memory Spot περιλαμβάνει έναν επεξεργαστή, προσφέρει επίσης τη δυνατότητα λειτουργιών προστασίας δεδομένων.

Η ψηφιακή φωτογραφία είναι η κινητήρια δύναμη που κρύβεται πίσω από αυτή την εφεύρεση. Η αρχική σκέψη ήταν η προσθήκη ήχου και βίντεο στις φωτογραφίες, με προσθήκη ή ενσωμάτωση του του memory-spot σε αυτές. Ωστόσο, η πρώτη εφαρμογή του Memory Spot απευθύνεται κατά κύριο σε μια συγκεκριμένη αγορά, όπως είναι ο χώρος της υγείας.

Εν τέλει, η ίδια τεχνολογία θα μπορούσε να εμπλουτίσει με ψηφιακό τρόπο μενού, διαφημιστικές κάρτες, ταξιδιωτικά φυλλάδια ή φωτογραφίες. Ένα Memory Spot που έχει προστεθεί σε ένα έντυπο μπορεί να περιλαμβάνει τόσο το ιστορικό όλων των διορθώσεων και προσθηκών που έχουν γίνει στο κείμενο, όσο και φωνητικές σημειώσεις και εικόνες γραφικών.

Ακόμα, αυτό το ευέλικτο τσιπ θα εξαλείψει την ανάγκη της αντιγραφής του πρωτότυπου κειμένου με την προσθήκη του σε ένα πρωτότυπο έγγραφο. Η ανάγνωση του τσιπ Memory Spot από το φωτοαντιγραφικό μηχάνημα κάθε φορά θα έδινε πάντα τα ίδια ευκρινή αποτελέσματα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των αντιγράφων που χρειάζονται. Αυτά τα είδη εφαρμογών έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας μιας καινούριας επιχειρηματικής δραστηριότητας εκτυπωτών και αναλωσίμων για την ΗΡ.

Υπάρχουν ακόμη και εν δυνάμει σωστικές εφαρμογές. Ένα τσιπ ‘pharma-spot’, συμπεριλαμβανόμενο σε μια σφραγίδα ασφαλείας, θα μπορούσε να φέρει πληροφορίες για την παραγωγή και ποιότητα φαρμάκων και να αποδεικνύει τελικά την αυθεντικότητά τους. Μια παρόμοια μέθοδος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο μηχανολογικών και αεροναυπηγικών εξαρτημάτων υψηλής αξίας. Ένα δελτίο ταυτότητας ή ένα διαβατήριο με ένα τσιπ Memory Spot θα μπορούσε να προσφέρει ό,τι καλύτερο από δύο βασικές απόψεις: την άνεση μιας κάρτας σε μέγεθος πορτοφολιού με ασφαλή, ψηφιακά στοιχεία.

"Πολύ σύντομα συνειδητοποιήσαμε πόσο μεγάλο είναι το εύρος των εφαρμογών," λέει ο Ed McDonnell. "Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για εμάς. Προσπαθούμε να αποφασίσουμε ποια θα είναι η πρώτη εφαρμογή".
texnologia.gr