Recents in Beach

3D τηλεόραση χωρίς απαίτηση ειδικών γυαλιών

Πριν το τέλος του 2010 η Toshiba θα λανσάρει στην ιαπωνική αγορά τις πρώτες τηλεοράσεις 3D LCD που δεν απαιτούν γυαλιά για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση του βάθους. Αν και κάτι τέτοιο αποτελεί αναμφισβήτητα τεχνολογικό επίτευγμα, η Toshiba το χρησιμοποιεί ως μια επίδειξη τεχνογνωσίας, η οποία αναγνωρίζει ότι δεν θα οδηγήσει τουλάχιστον άμεσα σε αλματώδη αύξηση των πωλήσεών της.

Οι τηλεοράσεις 3D που κυκλοφορούν τον τελευταίο χρόνο συνοδεύονται απαραίτητα από γυαλιά 3D που μεταφέρουν μια εικόνα στο ένα μάτι και μια ελαφρώς διαφορετική στο άλλο, δημιουργώντας έτσι την ψευδαίσθηση του βάθους. Το γεγονός ότι απαιτούνται ειδικά γυαλιά για να ζήσει κανείς την εμπειρία θεωρείται ανέκαθεν τροχοπέδη στην ευρεία διάδοση της τεχνολογίας 3D. 

Η Toshiba σε μια επίδειξη τεχνογνωσίας παρουσίασε στην μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών της Ιαπωνίας, την Combined Exhibition of Advanced Technologies, ή CEATEC τρία μοντέλα τηλεόρασεων 12, 20 αλλά και 56 ιντσών που δημιουργούσαν την ψευδαίσθηση του βάθους χωρίς γυαλιά. Μάλιστα τα «μικρά» μοντέλα Toshiba Regza 12GL1 και Toshiba Regza 20GL1 θα κυκλοφορήσουν πολύ σύντομα στην ιαπωνική αγορά (και μόνο) πριν το τέλος του 2010 αντί 120.000 και 240.000 ιαπωνικών γεν. Αγνωστο παραμένει εάν και πότε θα διατεθούν στην Ευρώπη, αν και έγινε σαφές ότι η Toshiba επιχειρεί να πείσει ότι έχει την τεχνογνωσία για να αναδειχτεί σε ηγέτη μιας αγοράς που θα αρχίσει μελλοντικά να διαμορφώνεται. 

Η προβολή τρισδιάστατων εικόνων χωρίς γυαλιά θεωρείται εφικτή, ο θεατής όμως θα πρέπει να βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο. Ένα φίλτρο πάνω στην τηλεόραση αναλαμβάνει να στείλει μια ελαφρώς διαφορετική εικόνα σε κάθε μάτι, στοχεύει όμως σε συγκεκριμένο σημείο στο οποίο θα πρέπει να βρίσκεται ο θεατής. Ως εκ τούτου, όποιοι κάθονται δίπλα του δεν θα βλέπουν 3D. Αυτά τα προβλήματα επιχειρούν να επιλύσουν πολλοί κατασκευαστές. Στην φετινή έκθεση CeBIT η Sunny Ovean Studios επέδειξε μια τεχνολογία με την οποία η τρισδιάστατη εικόνα προβαλλόταν σε 64 σημεία γύρω από την τηλεόραση, όπου κάθε θεατής σε κάθε ένα από τα σημεία αυτά μπορούσε να δει 3D.

Πάντως, η Toshiba υποστηρίζει ότι η τεχνολογία της (auto-stereoscopic 3D) επιτρέπει στον θεατή να συνεχίσει να βλέπει 3D ακόμα και όταν κουνιέται το κεφάλι και τα μάτια του και μάλιστα σε μεγάλο εύρος μπροστά από την τηλεόραση χωρίς επιπλέον να προκαλεί ζαλάδα.

Στην μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών της Ιαπωνίας, η Toshiba επέδειξε και το πρότυπο ενός λάπτοπ με οθόνη 3D 12'' επίσης χωρίς γυαλιά.


in.gr